Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

You are what you eat receptek a könyvből

Zoldsegle
1 uborka, 1/4 friss gyombergyoker hamozva, 4 zellerszar, 100 g lucernacsira, 3 ag petrezselyem, 1 repa

Zoldsegle 2.
zellerszar, uborka, repa 

Italok

  • Warm apple delight
    6 alma, 2 korte pucolva, darabolva - parold meg, turmixold el.
  • Csiras meglepetes (ital)
    1 alma, 175 g lucerna vagy lohere csira, 6 friss mentalevel, 3 repa
  • Lemon essence
    8 repa, 1 alma, 1 citrom leve, 2,5 cm gyombergyoker, friss
  • Papaya parade
    2 kemeny papaya, 2 korte, 1/2 tk reszelt gyombergyoker, friss
  • Grapes galore
    20 szolo, 10 eper, 1 alma, 2 ag friss menta
  • Gyomberes elenkito
    2 alma, 2 korte, kis db friss gyombergyoker
  • Berry blitz
    1 adag (200-250 g) a kedvenc bogyos gyumolcsodbol (eper, szeder, egres, malna...), 2 oszibarack, 1 alma

Gyumolcsturmix
1 mango, 1 oszibarack, 1 banan - ontsd egy adag malnara

Nyers mentas uborkaleves
3 nyers uborka es 2 zellerszar leve +
1 feldarabolt uborka, 1/4 cs friss mentalevel, 1/4 cs friss petrezselyem, 1/4 finomra vagott porehagyma

Zoldseges detox italok

  • Repamania: 6 repa, 2 zellerszar, 1 alma
  • Ceklas: 1/2 cekla, 2 repa, 1 zellerszar, 1/2 kis uborka
  • Uborkas: 2 egesz uborka, 1/4 - 1/2 cekla, 1 ag kapor, friss
  • Uborkas 2: 2 uborka, 4 zellerszar, 1/4 gyombergyoker, friss, 1 ag friss bazsalikom / koriander
  • Zold: marek petrezselyem, 1 kelkaposztalevel, 5 repa, kis db friss gyombergyoker
  • Zelleres: 2 zellerszar, marek petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 5 repa, 100 g lucernacsira

Zoldseges turmix
6 repa, 1 puha avokado, 10 bazsalikomlevel, 1 alma, 1 szelet citrom

Kaliumban gazdag leves
2 nagy krumpli, 2 repa, 1 csesze cekla, 4 zellerszar (levelestul), 1 cs petrezselyem, 1 cs feherrepa (turnip), csipet cayenne bors - darabold fel, onts ra kb. 1,8 l vizet, forrald fel, majd kis langon 2 o fozes. Szurd le - csak a levet fogyaszd.
(ha detox-napot tartasz. Amugy sztem meg lehet enni a zoldsegeket is)

Tonhalas-spenotos salata
spenot, 6 koktelparadicsom, kapor, tonhal, ra citromle v. narancsle

Avokado-quinoa salata
kis fott quinoa, 1-2 felszeletelt avokadoval, ra tokmag, 1 ek lenmag, parolt zoldbab

Adzuki-bab casserole
1 cs adzuki-babot aztass 2 orara vizbe.
Szurd le, 3 cs vizben, melybe 1 zoldsegleveskockat es 1 ek miso-pasztat is tettel, fozd 30 p. Ha akarsz, adj egy csik kombu algat hozza (elotte oblitsd le hideg vizzel. Az algat nem kell utana megenni, de sok tapanyag belefo a lebe).
Felidoben adj hozza 1 feldarabolt kis tokot. A 30 p utan bele: 1 hagyma, 2 repa.
Talalashoz: chervil, yam, lucernacsira, millet-pure, hagymas szosz / suru miso-leves, retek, cikoria

Millet-pure
1 cs milletet fozz csipet soval. Mikor a viz felforrt, bele 1 kis karfiol vekonyra szeletelve. 20 p fozes, majd tord at. Talalas elott keverj bele petrezselymet.

Hagymaszosz
2 nagy hagymat szeletelj fel, 1 ek olivaolaj+kis viz kevereken parold 15 p. Adj hozza 2 cs forrasvizet, es 2 tk buzamentes tamari-szoszt elkeverve 1 tk arrowroot-tal.

Kremes brokkolileves
3 fej brokkoli 6 cs vizben (amennyi elfedi), 1 egesz fennel (edeskomeny), 1 zoldsegleveskocka, marek friss tarkony, marek friss zsalyalevel - turmixold el.
Bele 1 cs friss csira.
Varialhatod klf. fuszerekkel.
+ salata: cikoria, avokado, zellerszar, loherecsira, salata, mustarlevel, retek, 2 tk szezammag, kis citromle

Csicseri-salata
csicseriborso, cikoria, fennel, gozolt bab, lucernacsira, nyers repaszeletek

Sult csirkemell
Alufoliaba: csirke v. pulykamell, ra marek friss bazsalikomlevel, 4 megfelezett koktelparadicsom, 1/4 cs misolevest onts ra. Csomagold be a foliaba, 200 fokon susd 20 percig, talald spenottal, babcsiraval, salataval.

Sheperd's pie
Kis vizen es 2 tk olivaolajon 1 gerezd foki torve, 1 hagyma, 2 szar zeller szeletelve, 1 baberlevel - 3 p.
1 kis butternut tok, pucolva, dbolva, majd ra 4,5 dl zoldsegleves, 10 p fozes
Bele: 420 g konzerv red kidney bab (nem sozott, leoblitve), 2 piros v. sarga paprika, 4 paradicsom, 2 szeletelt cukkini, 1 fej brokkoli, 3 repa, 5 p fozes, mig eppcsak megpuhul.
Bele 2 ek petrezselyem, 1 tk arrowroot besuriteshez.

Tedd at az egeszet talba, tetejere 4 edesburgonyabol pure (fozd puhara, tord at). 15 perc 200 fokon.

Mungobab casserole
1 cs mungobab, 1 zoldsegleveskocka, 2 repa, 1 hagyma, 1/4 tk kurkuma, 1/2 tk koriander orolt, 1/4 tk orolt komeny, csipet so
Talald: marek chervil, 1 edeskomeny, 2 cs kel (elotte 2-3 p gozoles), csirak

Haricot bab salata
1 konzerv bab (nem sozott), 1 zellerszar, 3 bebi savanyuuborka, 1 red pepper, 1 yellow pepper, sauerkraut, salata, napraforgomag

Izletes barnarizs
1 cs barnarizst fozz 2 cs vizben 1 zoldsegleveskockaval, 2 repaval, 1 hagymaval. Nem sokkal a fozes vege elott bele 1/2 cs friss borso.

Tok es edesburgonya-leves
6-8 cs viz, 1 zoldsegleveskocka, 3 cs felkockazott butternut tok, 1 edeskomeny, 1 cs kockazott edesburgonya v. yam, 6-8 szeletelt hagyma, marek tarkony es petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma. Mikor megfott, turmixold kremesre.
Talalaskor szord meg tok- es szezammaggal, retekkel.

Zoldseges sushi
toltelek: az algalapra terits attort avokadot (2 cs), ra: uborka, kaposzta, repa, csirak, hagyma, kapor, barnarizs

Avokadokrem-szosz
2 puha avokado, 2 finoman szeletelt ujhagyma, 1/4 tk orolt koriander, 1/4 tk algapor, 1/2 tk olivaolaj, 3-4 ek asvanyviz - turmixold el

Lencse stew (olyasmi, mint a porkolt)
1 cs lencse, elotte 20p aztatas, 2 baberlevel, 2 hagyma, 4 repa, 2 cs kockazott tok, 1 edesburgonya, 1 zellerszar, 1 zoldsegleveskoca, 1 ek buzamentes tamariszosz, majd marek watercress

Eletero-salata
ruccola, 1 daikon (teliretek), 8 koktelparadicsom, 1 zellerszar, 1 cukkini, 6 kis retek, 2 ek nyers szotyi / szezammag / tokmag, marek babcsira, 2 reszelt repa, marek kapor, kis citromle

Pacolt sult lazac
2 poret vagj nagyobb db-okra, 5 p fozes.
Tepsit belelj ki spenottal vastagon (bo mareknyi), ra a puha pore, ra a lazacszelet.
A hal tetejet kend meg: 2 tort fokhagymagerezd, 1 ek reszelt gyomber, 1 c leve, kis olivaolaj (ne az egesszel, a citromlebol jusson a spenotra is)
25 p 200 fokon, 10 p-kent kend meg a halat ujra a keverekkel.

Tabouleh
2/3 cs fott quinoa, 1/2 cs friss mentalevel, 1,5 cs friss petrezselyem, 1 nagy paradicsom kockazva, 1 kozepes uborka kockazva, 2/3 cs hagyma dbolva, 1 ek olivaolaj, 1 egesz  c, leve kicsavarva, 1 csipet so
Mindent keverj ossze egy nagy talban, majd lefedve hutobe 20 percre.
Talald salataleveleken.

Zoldseges burger
2 cs fott bab (adzuki, pinto, kidney, black, vagy csicseri), 1 cs tok gozolve, 1 repa, 1/2 hagyma, 1 kis mogyorohagyma, 1 ek fuszer (koriander, zsalya, petrezselyem, kakukkfu, kapor, bazsalikom, gyomber, komeny, menta, fokhagyma, stb.)
1/2 cs miso vagy zoldsegleves a kezed nedvesitesehez, h jobban osszealljanak
30 p 200 fokon

Feherrepa-pore leves
2 kis turnip, 6 ppore, 6 szar zeller, 1 zoldsegleveskocka, 3 hagyma, 1 gerezd foki, marek tarkony - turmixold

DESSZERTEK
Citrompuding
2 tort avokado, 1,5 cs citromhus, 2 cs magozott datolya, 3 ek juharszirup, 1/2 korte - turmixold el
Bele: 1/2 citrom, 1/2 narancs leve, + 2 ek kortele

Carob fudge
1,25 cs magozott datolya, 3/4 cs beaztatott mazsola, 2 cs beaztatott brazil dio, 1 cs viz, 4 ek carob por - turmixold el.
Bele: 1/2 cs lenmag orolve, 1/2 cs szotyi orolve, 1 cs dio. Teritsd szet egyenletesen talcan, fagyaszd meg, majd vagd negyzetekre. Szord meg kis lenmaggal.

ONTETEK, MARTASOK, KREMEK
Szezamos miso-dressing
1/3 cs szezam/olivaolaj, 3/4 cs viz, 3 ek almaezet, 3 ek sarga miso, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 tk bazsalikom, 1/2 tk oregano - turmixold simara

Guacamole
1-2 erett avokado torve, 1/2 citrom leve, 1/2 lime leve, 1 red pepper finomra vagva, 1 ek almaecet, 6 kis koktelparadicsom - jol keverd el, majd bele kapor v. ruccola

Zoldseges krem (martogatashozv. kenyerre kenni)
a) 1 cs fott zoldseg / bab, marek petrezeslyem es snidling, csipet orolt koriander, 1 ek tahini, 1 tk miso paszta, 1/2 finomra vagott hagyma

b)2 cs feherrepa / yam / edesburgonya, 2 cs repa, 1/2 cs asvanyviz, 2 ek tahini, 1/2 tk szojaszosz
Fozd meg a zoldsegeket, majd az egeszet turmixold el.